Plaatrecensie: Zephaniah Ohoro & the 18 Wheelers

door Jan Kooi

Mooi en dapper natuurlijk, artiesten die altijd voorwaarts gaan in hun muzikale ontwikkeling – neme een Daniel Romano – maar in geen enkel genre horen we zo graag artiesten die ‘ouderwets’ klinken als in het countrygenre. Dus goed nieuws voor wie Romano na de verrassende countryhit lp ‘Come Cry With Me’ nog steeds hartstikke interessant vond maar de platen niet meer zo nodig hoefde: er is een nieuwe held aan het firmament. Eentje met de bijzonder handige artiestennaam Zephania Ohora.

Samen met zijn band The 18 Wheelers maakte hij de prachtige ‘old school’ Bakersfield-stijl countryplaat ‘This Highway’. Niks vernieuwends aan verder. En gelukkig maar. Alle juiste vinkjes kunnen worden gezet. Een hoes die eruit ziet alsof ie al in de jaren ’70 gemaakt is? Check. Een stem waarmee je al veertig jaar goede sier kunt maken in de countrywereld? Check. Liedjes met goeie countrytitels als ‘He Can Have Tomorrow (I’ll Take Yesterday)’? Check. Jankende gitaren en honky-tonk piano? Check.

‘This Highway’ klinkt kortom als een lang vergeten en plotseling herontdekte countryplaat uit de gouden jaren van het genre. Zo horen we ze graag in 2017. Het grappige is dat Ohora niet afkomstig is uit een countrystad als Nashville maar uit New York komt. Maar je hoort het er niet aan af. Bonuspunten nog voor het feit dat Ohora de boel grotendeels uit eigen zak gefinancierd heeft. Voor fans van ‘Come Cry With Me’ van Daniel Romano, Sam Outlaw of Merle Haggard, een grote aanrader.

Auteur

Jan Kooi is mede-eigenaar van platenzaak Elpee te Groningen. Hij brengt op zijn eigen label Kogar Records zo nu en dan een single uit, van bands als traumahelikopter, Afterpartees en The Kryng. Mocht in een grijs verleden zo nu en dan iets doen voor de Stompin’ Velden van Stoffer en Bentz op Radio 3 en mist dat nog steeds. Voor TakeRoot Speakeasy bespreekt Jan nieuwe platen.