Ton’s Video Check-up

TakeRoot nadert met rasse schreden. In de eerste aflevering van de nieuwe rubriek Ton’s Video Check-up vier video’s van artiesten die op 4 november zullen optreden.

Te beginnen met Alynda Lee Segarra, beter bekend als Hurray for the Riff Raff. Alynda’s eerste optreden in Nederland was in het hoge Noorden, op 29 september 2012: tijdens de seizoenssluiting van Roodehaan. Het publiek had geen idee dat ze getuige waren van een bijzonder debuut en nam op de achtergrond geanimeerd de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen kampeerseizoen door. Maar Alynda liet zich niet uit het veld slaan en gaf samen met toekomstig Deslondes oprichter Sam Doores een geweldig optreden. Ik mocht van dichtbij filmen, en nam o.a. het fraaie ‘Wayside’ op, een nummer van Gillian Welch.

Minstens zo mooi: Eilen Jewell. 15 oktober 2011 speelde ze met haar band in de Amer in Amen. “These people had some great seats”, schreef LT Col Zodd in de YouTube comments en gelijk had hij. Ik zat rij 1, praktisch midvoor, en moest uitkijken dat Eilen me niet omver zwabberde met haar gitaar. Een prachtig optreden, vol heerlijke songs. Waaronder het wonderschone ‘One Of These Days’.

Tot zover de eigen video’s, hoewel ik ook nummers drie en vier op beeld heb vastgelegd. Maar de optredens van Tift Merritt verdienen een kraakhelder geluid met stille monden. Ik zag haar in Paradiso, strijdend tegen een muur van gebrabbel. Een optreden dat haar nog lang zou heugen. Tift is op haar best als ze geconcentreerd kan zingen. Zoals bij de Sawyer Sessions in het North Carolina Museum of Art. Benieuwd hoe ze het bij TakeRoot zal doen.

Tenslotte: Andrew Combs. De man die van een folky troubadour in een old skool seventies singer/songwriter veranderde. Ik zag hem in Borger, met te weinig anderen. Op TakeRoot krijgt Andrew het publiek dat hij verdient. Hoewel ie, zoals blijkt uit de Mokum Sessions, ook prima uit de voeten kan in een bescheiden setting zonder publiek. Een rasmuzikant.

Auteur

Ton Ensing is ex-tekstschrijver/redacteur, bladmaker en filmprogrammeur/criticus (om over de overige ambachten nog maar te zwijgen). Tegenwoordig programmeur van het provinciale blues & roots festival Meziek mit Bus. Hij kan niet zonder muziek, wil niet zonder muziek en zal nimmer zonder muziek kunnen. Voor TakeRoot Speakeasy bespreekt Ton nieuwe platen en albums die tussen wal en schip dreigen te geraken.