Plaatrecensie: Sarah Shook & The Disarmers – Sidelong

door Jan Kooi

Een plaat die we graag aan zijn haren aan het moeras der vergetelheid zouden willen ontrekken. Eentje voor de country weepers en voor de rock & rollers en al enige maanden geleden uitgebracht door Bloodshot Records maar voor mooie platen is het nooit te laat.

Op de hoes ziet Shook, uit Chapel Hill, North Carolina, er wat verfomfaaid uit, de haren wild op de kop, de rook dwarrelend om haar hoofd. En als we de teksten een beetje letterlijk nemen dan is dat beeld redelijk representatief voor het leven van Sarah Shook tot nu toe. Een leven dat zich op diverse manieren langs de afgrond lijkt te hebben afgespeeld tot nu toe. Om een idee van haar verleden te krijgen lees hier een leuk interview met haar.
Rolling Stone omschreef haar vorig jaar als “a natural-born punk in love with the brutal honesty of classic country” en “honest to a fault and as foul-mouthed as a drunken sailor” . Allemaal enorme pluspunten natuurlijk. Ze draait er in elk geval niet omheen.
En alle liefde voor artiesten voor wie eerlijkheid boven alles gaat en dat ook nog kunnen gieten in de vorm van min of meer klassieke lekker jankende countryballades als Dwight Yoakam en meer huppelende, bijna cowpunk uptempo nummers als ‘Keep The home Fires Burning’.

Voor wie nu in wil haken als fan, en we kunnen op basis van ‘Sidelong’ geen reden verzinnen om dat niet te doen, heeft ze nog wel deze fijn geformuleerde disclaimer in petto. ‘’Look, you’re welcome to be a fan. But full disclosure, I’m a fucking civil rights activist, and I’m a bisexual, and I’m an atheist, and I’m a vegan, you know what I mean? That’s a whole lot of non-redneck shit right there.” Dat je wel weet waar je aan begint dus. Maar wat ons betreft, driewerf hoera voor Sarah Shook en dat ze maar snel langs mag komen dan.

Auteur

Jan Kooi is mede-eigenaar van platenzaak Elpee te Groningen. Hij brengt op zijn eigen label Kogar Records zo nu en dan een single uit, van bands als traumahelikopter, Afterpartees en The Kryng. Mocht in een grijs verleden zo nu en dan iets doen voor de Stompin’ Velden van Stoffer en Bentz op Radio 3 en mist dat nog steeds. Voor TakeRoot Speakeasy bespreekt Jan nieuwe platen.