Plaatrecensie: Jimmy LaFave – Peace Town

door Ron Jans.

De afgelopen jaren zijn er vele grote artiesten overleden (David Bowie, Leonard Cohen, Tom Petty, Prince, etc.). Gezien de leeftijd van veel musici zal dat nog wel een paar jaar doorgaan. Onder de radar moesten we ook afscheid nemen van Jimmy LaFave. Myxofibrosarcoma, een agressieve kankersoort, gaf hem nog een half jaar. In die tijd bleef hij optreden en was hij van plan om nog honderd songs op te nemen. Hij gaf nog emotionele optredens tot twee dagen voor zijn dood en nu is er een dubbel-cd met twintig nummers. De honderd heeft hij niet gehaald.

Vaak zijn postuum uitgebrachte platen een mislukt eerbetoon met mindere nummers of met al eerder uitgebrachte songs. Of erger nog een poging om nog wat geld te verdienen. Daar is hier totaal geen sprake van en gelukkig maar. Drie keer heb ik Jimmy live mogen zien en al zijn platen zijn in mijn bezit. Hij stond voor eenvoud, eerlijkheid en een enorme passie om muziek te maken. Op deze plaat wordt die passie nog vergroot doordat je weet, merkt, hoort en voelt dat de dood hem op de hielen zit. Waar zijn muziek al uitblonk in warmte komt er nu een brok in de keel bij. Prachtig, en al luisterend besef ik dat ik Jimmy enorm mis.

De meeste nummers zijn covers, maar Jimmy heeft altijd al van covers echte LaFave nummers gemaakt. Natuurlijk zijn er (drie) Dylan nummers, waarbij My Back Pages er boven uitsteekt. Het titelnummer is van Woody Guthrie en misschien is Peace Town de plek waar hij nu verblijft. It Makes No Difference van Robbie Robertson is een van de hoogtepunten en dieptepunten ontbreken. Leon Russel’s Help Me Through The Day is mijn favoriet, maar nogmaals de hele plaat is top. Het laatste nummer is een cover van Tim Easton: Goodbye Amsterdam, maar voor mij is deze plaat goodbye Jimmy Lafave, een grote, oprechte en sympathieke artiest uit de hoofdstad van de roots, Austin.

 

Ron Jans is naast voetbaltrainer – en momenteel technisch directeur bij FC Groningen – groot muziekliefhebber én ambassadeur van TakeRoot. Voor TakeRoot Speakeasy maakt hij elke maand een playlist met roots en americana. Ook bespreekt hij recent uitgekomen platen op onze site.