Plaatrecensie Jason Isbell and the 400 Unit – The Nashville Sound

door Ron Jans

Als nuchtere noorderling heb je strenge criteria voordat iemand de heldenstatus krijgt aangemeten. Bob Dylan, Van Morrison, Frank Zappa, The Allman Brothers en natuurlijk Neil Young hebben bij mij die absolute status. Daar zullen weinig muziekliefhebbers een probleem mee hebben.

Zo zijn er in de muziekgeschiedenis nog veel meer helden en toppers, maar graag wil ik in deze recensie iemand toevoegen: Jason Isbell, voor mij de uitschieter van het komende Take Root festival van 4 november, mag van mij plaatsnemen op de top van de Olympus en meegenieten van de nectar samen met de andere goden.

Had hij in de Drive-by Truckers nog een bescheiden rol, het talent was al onmiskenbaar. Relatieproblemen, drank en drugs leken spelbreker te worden, maar die strijd lijkt hij definitief te hebben gewonnen. In die tijd zag ik hem in Groningen optreden met zijn eigen band. Mooie nummers, maar geen contact met het publiek en eigenlijk ook niet met zijn eigen bandleden. Geen passie en plezier. Hoe anders was dat vorig jaar in dezelfde zaal in De Oosterpoort. Jason vol zelfvertrouwen en relaxed, als leider van een echte band en het werd een heerlijke avond. Wat kan hij geweldige nummers schrijven. Waar Ryan Adams dreigt te blijven hangen voegt hij elke plaat weer geweldige songs toe. Van ballads tot meer rockend, niet vastgeroest in een stijl.

Zijn laatste plaat is ‘The Nashville Sound’. Een plaat die zijn status voor mij bevestigt. Van het krachtige, maatschappijkritische ‘White Man’s World’ tot het slepende ‘Tupelo’ boeit de plaat van begin tot eind.

In mijn playlist van deze maand daarom alleen maar nummers van Jason Isbell. Het geeft een mooi overzicht van zijn carriere tot nu toe en ik vond het wel toepasselijk om te eindigen met een cover van Neil Young. Wat mij betreft mag Jason plaatsnemen achter Neil en het lijkt mij een geweldig idee als hij Neal Casal binnenkort belt om samen een plaat op te nemen.

Auteur
Ron Jans is naast voetbaltrainer – en momenteel technisch directeur bij FC Groningen – groot muziekliefhebber én ambassadeur van TakeRoot. Voor TakeRoot Speakeasy maakt hij elke maand een playlist met roots en americana. Ook bespreekt hij recent uitgekomen platen op onze site.