Nieuwe ambassadeurs TakeRoot: Tangarine

Sander en Arnout Brinks, beter bekend als Tangarine, zijn de nieuwe ambassadeurs van festival TakeRoot. De tweelingbroers – geboren in 1983 – spelen zelf roots en americana en komen al sinds hun jonge jaren op TakeRoot. Vanwaar hun liefde voor dit genre muziek?

Arnout: “We zijn opgegroeid in Assen. Daar is TakeRoot twintig jaar geleden begonnen, maar je had er ook Café De Witte Bal.” Sander vult aan: “Daar waren elke week concerten voor een klein publiek van liefhebbers en kenners. Er traden veel singer-songwriters uit de Verenigde Staten op.” “Geweldige muziek”, weet Arnout nog. “En je zat er ook heel dicht op de artiesten. Wij hadden veel interesse voor die muzikanten omdat we zelf al jong waren begonnen met liedjes schrijven. Vanaf ons dertiende ongeveer.”

Roots en americana worden steeds populairder. Hoe komt dat?

“Het is handgemaakte muziek. In een tijd waarin steeds meer elektronica en digitale trucs worden toegepast in de muziek, hebben mensen daar behoefte aan. Er zit een ambachtelijk gevoel in het gebruik van traditionele instrumenten als gitaar, viool of banjo”, zegt Arnout. Zo ziet zijn broer het ook: “Al spelen we live ook wel op elektrische gitaren, het basisgevoel is toch dat de liedjes thuis op de bank worden gemaakt, met een akoestisch instrument.”

Hebben jullie de muziek met de paplepel ingegoten gekregen?

“Nee, dat niet”, zegt Sander. “Onze ouders hadden een beperkte platencollectie. Jazeker, platen! Wij zijn waarschijnlijk de laatsten van onze generatie die opgroeiden met een pick-up. Mijn broer en ik hadden er een op onze tienerkamer.” Maar de liefde voor muziek zat ondanks de kleine muziekcollectie thuis toch wel in de genen, weet Arnout: “Onze ouders zijn best muzikaal en we hebben ook nog een gigantisch muzikaal zusje.”

Verbroedert muziek?

In koor: “En dat vraag je aan ons?” Sander legt uit: “Wij kunnen erg heftig zijn in de omgang met elkaar. Soms vind ik dat bijna zielig voor de muzikanten in onze band. In dat opzicht: nee, muziek verbroedert niet. Maar aan de andere kant ook weer wel. Muziek brengt mensen samen, als band en publiek deel je iets tijdens een concert.”

Jullie bezoeken al jarenlang TakeRoot. Wat zijn voor jullie hoogtepunten in de rijke historie van het festival?

Arnout: “Legendarisch vond ik de laatste keer dat het festival in Assen werd gehouden (TakeRoot verhuisde in 2007 vanuit De Smelt in Assen naar De Oosterpoort, red.), met een onvergetelijk optreden van Ryan Adams. Boris McCutcheon vond ik toen ook indrukwekkend. In Groningen was er die keer dat we moesten kiezen tussen Wilco en Dave Rawlings Machine – die tegelijk speelden.” Dat is voor een tweeling dan weer niet zo’n probleem, lacht Sander: “Wij kunnen ons opsplitsen. Arnout ging naar Dave Rawlings en ik naar Wilco.”

Dave Rawlings Machine, Bells Of Harlem

Wilco, California Stars

Naar welke acts kijken jullie dit jaar uit? Waar vinden we Tangarine op de voorste rij?

Sander is fan van Father John Misty. “Die vind ik echt heel goed. En Neko Case ook. Zij heeft haar nieuwste plaat opgenomen in dezelfde studio waar wij ook onze laatste twee platen hebben gemaakt, in Tucson, Arizona. Neko heeft met muzikanten gewerkt die ook op onze plaat meespelen, het zou tof zijn om haar even te zien. Daarnaast is TakeRoot ook altijd een ontdekkingstocht. Je ziet er artiesten die je nog niet kende en die je van je voetzolen blazen.” Maar helaas, constateert Arnout, zit dat er dit jaar niet in. “Wij spelen zelf veel, het is ons werk. Vaak lukt het nog wel om naar TakeRoot te komen, al is het soms wat later op de avond. Maar dit jaar spelen we op Ameland, en dan gaat het helaas niet lukken. De boot vaart niet meer als wij daar klaar zijn.”

Nu jullie officieel ‘ambassadeurs’ zijn van het festival, hoe ga je dat uitdragen?

Sander: “Het zou leuk zijn als er ook meer jonge mensen naartoe komen. Wij merken zelf dat als wij in het clubcircuit of op een festival spelen, er heel wat meer jeugd komt dan wanneer we in een theater staan.” Arnout besluit: “We zijn al meer dan vijftien jaar fan van TakeRoot, en dat vertellen we aan iedereen die het horen wil. Eigenlijk zijn we al heel lang ambassadeurs van het festival. We dachten al: wanneer worden we nou eens benoemd? Maar nu is het officieel. En daar zijn we hartstikke trots op!”

De overige ambassadeurs van TakeRoot zijn radiomaker en journalist Jan Donkers, voetbalman en muziekkenner Ron Jans en tv-maker en bluesliefhebber Johan Derksen.

Terug naar TakeRoot Speakeasy

foto’s Tangarine:
zwart/wit: Han Ernest
kleur: Knelis