Plaatrecensie: A.J. Croce – Just Like Medicine

door Jan Kooi

Onze aandacht voor AJ Croce-platen was even wat verslapt. Komt-ie opeens met een bijzonder aangenaam verrassende negende plaat. Misschien wel de meest soulvolle plaat die hij ooit maakte. En niet eens zo vreemd want alle bestanddelen in de taart zijn goed gekozen. Geproduceerd door de legendarische Dan Penn. Opgenomen met muzikanten zoals Muscle Shoals-veteraan David Hood en grote namen als Steve Cropper. En dat is allemaal mooi en aardig en goed en wel, Croce heeft er ook een stel mooie nummers bij geschreven, wat ‘Just Like Medicine’ boven zijn hele oeuvre tot nu toe doet uitstijgen. “I wanted to make a real soul album, but not a throwback Stax album or a Motown album or anything like that”, aldus A.J. en dat is bijzonder goed gelukt wat ons betreft.

De plaat begint nog wat gewoontjes, soort van, met een paar schuifelende New Orleans-achtige nummers, waarbij het opvalt hoe de stem van AJ soms lijkt op die van zijn vader Jim, waar ook verder weinig mis mee is. Maar vanaf track vier duikt Croce de countrysoul diepte in en dat bevalt ons nog een stuk beter. Het min of meer titelnummer, ‘Cures Just Like Medicine’, pakt precies het juist gevoel en doet wel wat denken aan de allerbeste latere periode Nick Lowe nummers. En dat weet-ie eigenlijk de rest van de plaat vast te houden.

Knappe prestatie. Negen platen ver in je discografie en dan je beste plaat maken.

Auteur

Jan Kooi is mede-eigenaar van platenzaak Elpee te Groningen. Hij brengt op zijn eigen label Kogar Records zo nu en dan een single uit, van bands als traumahelikopter, Afterpartees en The Kryng. Mocht in een grijs verleden zo nu en dan iets doen voor de Stompin’ Velden van Stoffer en Bentz op Radio 3 en mist dat nog steeds. Voor TakeRoot Speakeasy bespreekt Jan nieuwe platen.